Bjørndalen
Bjørndalen er et av Sør-Trøndelags, kanskje til og med Trøndelags, største slåttemarker. Dette er en sårbar og truet naturtype som er viktig å ta vare på. Blant annet fordi en del rødlistede arter er avhengig av de, et stort mangfold av arter er knyttet til disse engene og at det er gamle kulturtradisjoner knyttet til disse områdene. Staten har en visjon om å restaurere og skjøtte disse arealene og det er her vi som entreprenør og kompetanse kan utgjøre den praktiske delen av restaureringen.
Bjørndalen er et av Trøndelags største slåttemarker. Slåttemarker er en sårbar og truet naturtype som er viktig å ta vare på. Blant annet fordi en del rødlistede arter og et bredt naturmangfold er avhengig av de som habitater. Samtidig er de knyttet opp til viktige kulturminner og områder. For det er ikke bare naturen rundt Bjørndalen som er viktig, men historien også. Ved å bevare slåttemarken bevarer vi også historien knyttet til denne plassen. Du kan lese mer om Bjørndalen sin rike historie her.
Restaureringen har i hovedsak vært knyttet til den nedre delen av Bjørndalen hvor målet har vært, og fortsatt er, å tilbakeføre det gjengrodde arealet til naturverdier som tilsvarer en slåttemark. Det kommer nok ikke til å bli slik det en gang var helt nøyaktig, men hvis prosjektet blir fulgt opp i årene som kommer etter restaureringen vil det på sikt bli tilnærmet slik det en gang var. På bildene under kan dere se hvordan det så ut i 1958 og hvordan det så ut før prosjektstart i 2020 og nå ved det nyeste flybildet i 2023.
Prosjektet har foregått over en 3-årsperiode hvor vi har stykkevis restaurert deler av Bjørndalen. Dette har innebåret å opprette en skjøtselsplan med en erfaren biolog, samtaler med kommunen og Statsforvalteren i Trøndelag, Søknader og utforsking av muligheter for bemidling. Dette er tross alt ikke dugnad, men en type nisjenæring. Når alt forarbeidet er gjort går vi inn med traktor og tømmerhenger og motorsag hvor vi feller alt av bartrær, men sparer enkelte gamle lauvtreslag for bevaring av biologisk mangfold. Slåttemarker skal ikke gjødsles som medfører at vi er nødt til å frakte alt av hogstavfall ut, dvs omtrent hver eneste barnål må ut av det som er å regne som restaureringsarealet! Ikke fullstendig så nøye, men så mye som vi overhode klarer å få ut. Det vil si at kvisting og kapping må foregå etter vi har kjørt trærne ut, som har vist å være den mest utfordrende delen av prosjekter som dette. Til sist sendes geiter inn for å beite arealene på somrene som kommer. Når det er åpnet etter hogst vil bakkevegetasjonen endre seg noe og beitingen med geit vil også påvirke dette. På sikt er det ønskelig å kunne først slå dette området på sensommeren og deretter sende geiter på beite. Dette er ennå kun i planleggingsfasen da det er omfattende å slå et så stort område med ljå og det er ikke muligheter for å komme seg inn til Bjørndalen med en liten slåmaskin ennå. Hvis du tar turen innom Bjørndalen sjekke gjerne ut den nedre delen også!
Oppdateringer om prosjektet vil legges til her.
Power in Numbers
30
Programs
50
Locations
200
Volunteers